Време е за релакс

Съвременният начин на живот и постоянният стрес водят до пълно изтощение на тялото и духа, на активните хора на средна възраст, което от своя страна е причина за различни заболявания.

През 2016 г Световната здравна организация (СЗО)  официално признава бърнаут –синдрома за професионално  заболяване,  означаващо прегорял, изпепелен. Той се наблюдава при 12,6% от активното население. Това са милиони хора, подложени на непосилно професионално напрежение, които се отличават с перфекционизъм и висока отговорност. Бърнаут е дефиниран като синдром поради „стрес в работата, който не може да бъде преработен успешно“ и  се използва само в професионален контекст, но не и за „други житейски преживявания“.

Според СЗО той има три измерения: усещане за изтощение,  негативно отношение към работата и ниска ефективност  и  причинява психическа, емоционална и физическа умора,  изтощение, безсъние, раздразнителност, проблеми с концентрацията на работното място. Засегнатите от този синдром работят по-усилено и повече от преди, но не  постигат по-добри резултати, а напротив производителността им спада значително и губят увереност в себе си, колкото и да са  добри в работата си. Ефектите от него се отразяват и в личния живот, причинявайки депресия, тревожност, панически атаки, изолация или опити за справяне с проблема чрез храна, алкохол или наркотици. Той допринася и за появата на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

За да не допускаме прегарянето и всички негативни последствия от него, имаме нужда от качествена почивка.  Най-добрият начин да го постигнем е като си осигуряваме подходящата релаксация, но не само  на тялото, а на ума и духа. Само така ,ще се чувстваме здрави, енергични и щастливи.

Според  психолога Доктор Смит, съществуват 7 вида почивка, от които всеки човек има нужда, за да е здрав физически и психически и да чувства  удовлетворение в живота:

 

1.Креативна почивка:  почивка, която вдъхновява и мотивира; намиране на нови идеи, творческа изява.

2.Психическа почивка:  Успокоение на ума и съсредоточаване върху това, което е наистина важно за вас;

3.Физическа почивка: Почивката, която облекчава тялото и мускулните болки от напрежението, и помага за подобряване на съня;

4.Социална почивка: Прекарване на повече време в отношения, които цените и с хора, които подобряват усещането ви за щастие и качеството ви на живот;

5.Емоционална почивка: Способността да изразявате искрено истинските си чувства, да показвате истинското си „аз“;

6.Сензорна почивка: Представлява отдих от фоновия шум, който ви затормозява, без да си давате сметка, включително от цифровите устройства и излишните разговори;

7.Духовна почивка: Да се почувствате, че сте част от нещо голямо, да имате чувство на принадлежност.

Цветните есенции имат целия капацитет да въздействат на нашите фини тела: от физическото  до умствено, емоционално и духовното тяло. Те действат нежно и силно върху психо-емоционалното състояние на човека като дават усещане за вътрешен мир, яснота и фокус, благополучие и ново ориентиране към по-висшата ни мъдрост. При хармонизиране на висшите енергийни системи, физическото тяло също се пренастройва към този баланс.

Цветна есенция от Слабонога е пръв избор за забавяне на темпото,  като отпуска физическото тяло при нервно напрежение и безпокойство и улеснява релаксацията и съня.

Подходяща е за всички нетърпеливи хора, които са бързи в мислите и действията си и правят всичко бързо и без отлагане. Aко не стане така както желаят, стават   раздразнителни и лесно избухват. Те мразят губенето на време и предпочитат да работят сами да правят всичко със собствена скорост в тяхното собствено пространство. Изпитват трудност да проявяват търпение с бавни хора.

 

Имате  нужда от слабонога ако:

1.Постоянно бързате и сте притиснат от времето

2.Безпричинно подканвате   и останалите да бързат.

3.Искате нещата да стават бързо и гладко   без отлагане.

4.По-бавните хора ви дразнят и сте нетърпелив към тях.

5.Ядете, говорите и работите по-бързо от останалите хора.

6.Лесно се ядосвате и реагирате остро, но бързо ви преминава яда.

7.Импулсивен сте и взимате бързи и необмислени решения.

8.Не обичате да чакате на опашки и искате бързо да ви обслужват.

Положителни ефекти при прием на есенцията са спокойствие, търпение, липса на подтик да се бърза и   забавяне на темпото, вътрешен мир и хармония.

Цветна есенция от Бряст е за хората, които се  чувстват, че не могат да се справят със задачите, които са поели. Това е моментна слабост в живота на способни, отговорни и силни личности, чиито работен товар е твърде голям и при натовареност изпадат в отчаяние и безнадежност.

Цветна есенция от Маслина е за личности, които чувстват пълно изтощение-физическо, психическо и душевно .Нямат сили да се справят с ежедневието си, след заболяване или натоварване. Страдат от хронична умора и имат нужда от сън и почивка .Не желаят да се срещат с хора или да ходят някъде, тъй като предпочитат почивката .Маслината бързо възстановява и дарява с нова енергия и жизненост.

За повишаване на жизнеността на мозъка,  благоприятно повлиява и цветна есенция от Габър.

Тя  е характерна при умора от много четене, учене, работа с компютър, досада от вършене  на едни и същи дейности. При липса на мотивация и концентрация в ежедневието.

Цветните есенции могат да ни помогнат и при блокирана творческа енергия, за повишаване на креативността, при социална изолация или проблеми с общуването с околните, при натоварено съзнание за успокоение на ума, за изчистване на негативни емоции като тъга, скръб, отчаяние, за повишаване на интуицията .

За постигането на баланс и релаксация е желателно общуване с природата, достатъчна почивка и сън, стремеж към вътрешна хармония и постигане на  баланс между работата и семейството. И да се опитаме да   постигнем всичко необходимо в живота със спокойствие и умереност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *