Защитна емоционална маска

Всеки от нас постоянно крие истинската си същност зад различни социални маски. По този начин изграждаме даден образ, който показва не същността ни, а това което искаме околните да мислят за нас. Причините да не показваме истинското си АЗ  са много и най –различни:

да не бъдем уязвими, наранени, излъгани, отхвърлени, изоставени или имаме други емоционални травми от детството.

Но защитната  маска, която слагаме в обществото  само временно ни предпазва и ни пречи да изживеем пълноценно живота си и да изградим хармонични отношения с хората и света около нас. Всеки човек има по няколко емоционални травми, които  се формират още в периода на ранното детство, когато се изгражда характерът на човек и в този процес не са задоволени адекватно неговите потребности – от любов, от близост, от общуване, внимание, грижа, топлина. Поставянето на маските е следствие от желанието да скрием – от нас самите или от другите, това, което все още не сме пожелали да оправим и покажем на околните. Вътрешната травма може да се сравни с физическа рана, която носиш на ръката си от дълго време, която не забелязваш и си занемарил грижите за нея. По-скоро си предпочел да я вържеш с превръзка, за да не я забелязваш. Тази превръзка съответства на маската. Повярвал си, че по този начин можеш да се правиш, че не си наранен. Но  действително това не е решението.

От духовна гледна точка, един от добродетелите, който трябва да развиваме в живота си е да бъдем честни със себе си,  развивайки способността да се изправим смело срещу другите. Да намерим мира и хармонията вътре в нас, да не  пренебрегваме себе си и своите желания, като  се опитваме да създаваме мир и хармония с другите.

Цветна есенция от камшик (Agrimony) на Д-р Бах  е за хора, които слагат „маската на безгрижното  или усмихнато лице“, а реално са неспокойни, измъчват се от някакъв проблем, който не споделят с близките си, преживели са някакво разочарование,  обезкураженост или имат някакви страхове. Те винаги са усмихнати и весели и думите, които най-често казват са: „Няма проблем! Всичко е наред!“ Като типаж са по- чувствителни натури, крият своите тревоги и притеснения, натоварват се психически, когато имат някакъв конфликт, поради което са склонни да се жертват или отстъпват, дори и да послъгват в името на мира и спокойствието ,което желаят да създадат около тях.

Ако сте отговорили положително на две или повече  от следните твърдения, то определено имате нужда да приемате цветна есенция от камшиче.

1.Споровете и конфликтите не ви действат добре, обичате  да живеете в спокойна и мирна обстановка.

2.Криете грижите и неспокойствието си, зад маската на хумор и веселие.

3.Искате да угодите на всички, правите много в името на мира.

4.За да избягате от собствените си проблеми и тревожни мисли,се утешавате с алкохол, цигари, наркотици и други развлечения.

5.Прибягвате към алкохол или наркотици за да преминете през трудни времена и да омекотите неприятните чувства  и мисли.

6.Омаложавате и не дискутирате проблемите си дори и когато директно ви попитат.

7.Винаги сте добър приятел „умиротворител“ в живота и душата на компанията.

8.Всички ваши приятели ви се обаждат ,когато имат нужда от вас, за да ви споделят проблемите си, а вие , успокоявайки ги,  таите вътрешно вашите проблеми.

9.При болест  прикривате оплакванията си или не им обръщате достатъчно внимание.

10.Дори и на доктора(психолога ), не казах цялата истина.

Цветенцето камшик е особено подходящо за деца, които са весели, добрички, но имат периоди на тъга и  вътрешна самота. Те се затварят в себе си и не споделят проблемите си, а неусетно започват да си гризат ноктите, скърцат със зъби, тайничко си похапват сладки храни или имат нервни кожни обриви.

Agrimony  е много полезно за отказване на вредни навици: тютюнопушене, зависимост от алкохол и храни. Има успокояващо действие при страхове, трудно заспиване или лош сън.

При положителното въздействие  на есенцията от  камшик, човек осъзнава незначителността  на повечето проблеми и намира в себе си това състояние на мир и честност, което е търсил отвън. Личността се научава да се справя с конфликтни ситуации, развива откровеност и започва да изпитва вътрешна радост и хармония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *