Прошката – пътят към любовта и щастието!

Нека всеки разговор започне с усмивка, защото усмивката е началото на любовта!

 

Няма човек, който в един или друг момент да не изпитва обида от нечие чуждо отношение.

Тя нанася сериозни здравословни и емоционални рани и е добре да се работи с този проблем.

По-чувствителните и лесно ранимите  хора, трудно могат да се освободят и пуснат от себе си оковите на възмущението, огорчението, вътрешното негодувание. Точно поради тази причина, те са подложени на повече заболявания, а личностите, които  не си го „слагат на сърце“, се справят по-добре.

Лекарите много рядко могат да обяснят на какво се дължат болестите, но езотериката твърди, че много от тях се причиняват от натрупани обиди, особено онкологичните заболявания. Най-често горчивините се трупат с годините и се таят дълбоко вътре, които блокират естествената сила, светлина и способността да се дава Любов. Както знаем в основата на всичко е Любовта. Болестта идва, когато човек губи Любовта. Тя намалява при обиди, осъждане, омраза и др.

Прошката е мисловният духовен и емоционален акт на освобождаване от чувства като гняв, раздразнение и негодувание, насочени към друг човек, заради сторени от него нежелани действия или нанесени обиди. Прошката не означава потискане на гнева и раздразнението, а напълното освобождаване от тях чрез осъзнаване на причините, довели до появата на тези чувства, и оттам – намирането на по-рационален начин за преодоляване на дразнителя. Прощаването има значение най-вече за прощаващия, тъй като той се освобождава от негативните си емоции и постига вътрешен мир и спокойствие.

Прошката е и проява на разбиране. Човекът, който прощава, разбира, че всички ние грешим с думи и дела. Прошката е символ на благородство и дълбок вътрешен мир.

Онези, които изпитват гняв и неприязън, не са нито щастливи, нито здрави. Проучванията показват, че хората, които не прощават, може:

-да позволят на гнева и огорчението да развалят отношенията им с другите, поради което да се затворят в себе си и да се чувстват самотни;

-да се обиждат лесно, да изпитват тревожност и дори да изпаднат в депресия;

-толкова да се съсредоточат върху грешката, че да не могат да се радват на живота;

-да се обвиняват, че не постъпват правилно;

-да изпитват повече стрес и да са изложени на по–голям риск за здравето, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, артрит и главоболие.

В Цветотерапията  разполагаме с няколко цветя подпомагащи изчистването на негативни емоции: гняв, тъга, обида, мъка, прошка, раздразнителност и др.

Цветните есенции от Джел, Бук и Върба помагат точно за справяне с тези емоции.

Не веднъж съм ги споменавала, колко са важни в процеса на освобождаване и изчистване и подпомагане на духовното развитие на всеки човек.

Характерни негативни състояния за личността Върба са:

1.Имат огорчено отношение, негодувание срещу съдбата си и се чувстват несправедливо третирани .

2.Когато се обидят, се превръщат в „Сърдитко Петко “ и се оттеглят все повече от живота.

3.Мислите им са отровни и изпълнени с упрек, защото в сърцето си са дълбоко наранени.

4.Изпълнени са с негативизъм към околните.

5.Реагират обвинително и често с недоволството си развалят настроението и оптимизма на околните.

6.Винаги обвиняват другите или обстоятелствата, но не и себе си.

Не всеки може да прости. Голяма част от хората не желаят да простят и забравят, други прощават лицемерно. Само когато повярваме в истинската Любов, тогава сме способни да простим и забравим.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button